"Binnen een tel verliefd op Lyamora" - Dekhengst Ferguson

“Binnen een tel verliefd op Lyamora”

In een jongepaardenrubriek in de Verenigde Staten gooide Ferguson-dochter Lyamora hoge ogen met haar amazone, de Grand Prix-amazone Sarah Lockman. “Het was liefde op het eerste gezicht”, vertelt Jannik Gieling, die samen met zakenpartner Nils Kramer de merrie aan Lockman verkocht vorig jaar oktober.

Met een fabelachtige 9,44 gemiddeld won de opvallende vosmerrie de wedstrijd met glans. Haar beoordeling kon bijna niet beter, met een 8,7 voor de stap, een 9,7 voor de draf en een 10 voor de galop. Daarnaast prijkten een 9,0 voor Rijdbaarheid en bewerkbaarheid en een 9,8 voor Algemene indruk op het protocol.

Op zoek naar talent

Nils en Jannik zijn voortdurend op zoek naar getalenteerde dressuurpaarden die ze laten rijden door ervaren ruiters, voor Lyamora viel de keus op Chiara Prijs. Zo waren ze vorig jaar bij De Dalhoeve om te kijken naar jonge paarden. Marlou de Ruyter liet hen toen een filmpje zien van haar Lyamora.

Jannik weet het nog goed: “Zelfs vanaf de kleine display van haar mobieltje was de kwaliteit van Lyamora overduidelijk. Marlou had de merrie nog maar een paar keer onder het zadel gehad, maar ze had al veel balans en het was te merken dat ze het graag goed wilde doen voor haar ruiter.” Lyamora werd gekocht en werd bij Chiara Prijs in training gezet.

Gek van vossen

Hoewel Lyamora nog groen was toen Nils en Jannik haar kochten, ontwikkelde ze zich dankzij haar werkwilligheid heel goed. Ze besloten een korte video naar Sarah Lockman te sturen. “Het was maar een heel klein stukje, waarin Lyamora aan de longe draafde, met een bijzetje. Maar we weten dat Sarah, met wie we wel eerder zaken gedaan hebben, nogal gek is van vossen”, vertelt Jannik.

En ja, Sarah toonde interesse. Nils: “Ze zat bij wijze van spreken al in het vliegtuig naar Europa. Eenmaal hier werd Lyamora kort voorgereden door Chiara, waarna Sarah er al snel zelf op stapte.”

Kampioenspaard

De koop was snel rond, want de Grand Prix-amazone was binnen een tel verliefd op de merrie. “Ze zijn ook een prachtige combinatie. We weten wel dat ze super is met wat meer ervaren paarden, maar met de toen nog maar driejarige Lyamora paste het gewoon geweldig; er was meteen een match.”

Nu de amazone het paard een aantal maanden onder het zadel heeft en de eerste wedstrijd dus fantastisch verliep, is het doel van Lockman duidelijk: naar de US Championships for Young Dressage Horses. “We denken dat ze absoluut tot de beste vierjarigen van het land behoort. Ga eens na, op die wedstrijd eindigde ze maar liefst 22% los van de nummer 2! Haar braafheid is ook ongekend. Er was veel te zien op het terrein, maar ze bleef super op Sarah letten.”

Pleaser

Nils kent overigens ook de vader van Lyamora, Ferguson, goed. Hij reed de hengst toen die nog maar net onder het zadel liep en bij Platinum Stables stond. “Ik denk dat Lyamora die nuchterheid en werkwilligheid van Ferguson heeft, dat was ook een pleaser, ook al was hij toen een jonge hengst. Plus uiteraard de uitgesproken aftekeningen. Met haar lichte voskleur, hoge witte benen en brede bles is Lyamora absoluut een blikvanger.”

Ook zo’n mooie Ferguson-nakomeling fokken?

Foto: Katharina Lachs Fotografie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *